Rog

Je eno najstarejših glasbil sploh. Primitivni rogovi iz katerih se je skozi mnoge različice razvil današnji instrument, segajo v prazgodovinsko obdobje.

To krožno zavito trobilo večji del svoje zgodovine ni imelo ventilov (te je dobilo leta 1820). Do takrat je s prepihovanjem bilo možno izvajati le naravne, alikvotne tone. Rog je član družine trobil in je sestavljen iz približno tri do štiri metrov dolge cevi z zvonastim odmevnikom na koncu.Zvok roga je zelo bogat, saj ima med trobili najširši spekter alikvotnih tonov. Zaradi tega spada izvajalsko med najzahtevnejše in intonančno najbolj občutljive instrumente. Od ostalih trobil se razlikuje tudi po tem, da ventile pritiskamo z levo roko. Rog je danes nepogrešljiv inštrument v simfoničnih orkestrih, pihalnih orkestrih, komornih skupinah in drugih glasbenih sestavih.

Priporočljiva starost za začetek učenja igranja na rog je 9 let, odkar so v uporabi otroški rogovi, pa lahko z učenjem pričnejo že mlajši otroci.

 

Učitelji:

Helena Bezjak,

Helena Bezjak,

akademska glasbenica hornistka in profesorica roga


Helena Bezjak je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru v razredu prof. Borisa Dvoršaka – smer rog, kasneje pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Jožeta Falouta, kjer je leta 2002 diplomirala.

Po končanem študiju je delovne izkušnje nabirala kot učiteljica glasbene vzgoje in mentorica številnih otroških in mladinskih pevskih zborov, kot dirigentka pihalnega orkestra in učiteljica citer.

Znanje še naprej izpopolnjuje na seminarjih, študijskih skupinah in delavnicah. Igra v priložnostnih komornih sestavih in je članica Pihalnega orkestra Ptuj. Pri svojem delu si prizadeva prispevati k prepoznavnosti roga in otroke navduševati za igranje tega zahtevnega, a izvajalsko izredno bogatega instrumenta. Uspešna je na pedagoškem področju, saj se učenci pod njenim mentorstvom redno udeležujejo različnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kjer posegajo po najvišjih rezultatih.

Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj opravlja delo pomočnice ravnatelja in poučuje trobila.

Majda Kramberger,

Majda Kramberger,

glasbenica pozavnistka


Majda Kramberger je učiteljica trobil – pozavne na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj.

Svoje prve glasbene korake je začela na glasbeni šoli na Ptuju. Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljevala šolanje na Srednji glasbeni šoli v Mariboru – sedanji Konservatorij za glasbo. Po končani srednji glasbeni šoli je študij nadaljevala in uspešno končala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V obdobju študija se je udeležila raznih glasbenih tekmovanj kot solistka in v komorni skupini in dosegla nekaj lepih uspehov. Ves čas pa je bila tudi članica Pihalnega orkestra Ptuj.

Po končani Akademiji za glasbo v Ljubljani se je leta 1987 redno zaposlila kot učiteljica trobil na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Delo z učenci ji je v veliko veselje in kot sama pravi, je poklic učitelja glasbe zelo lep. Pri svojem delu z učenci neizmerno uživa. Svoje učence zna dobro motivirati in stremi k cilju, da jim glasba postane življenjska sopotnica. Zavzema pa se tudi za nadaljnje glasbeno izobraževanje svojih učencev.