Pozavna

POZAVNA ali trombon je glasbilo iz družine trobil.

Današnjo podobo je dobila že v 15. stoletju. Ton spreminjamo s cevjo na poteg z razliko od drugih trobil pri katerih pa to opravimo s pomočjo ventilov. Če na pozavni želimo zaigrati nižji ton potisnemo cev na poteg naprej s čimer podaljšamo tako cev kot zračni steber. Prednost tega načina igranja je v tem , da lahko glasbenik pozavnist drsi od tona do tona.

Poznamo več vrst trombona ali pozavne. To so altovska, tenorska in basovska pozavna.

Priporočljiva starost za učenje pozavne je 9 let do 18 let.

 

Učitelji:

Majda Kramberger,

Majda Kramberger,

glasbenica pozavnistka


Majda Kramberger je učiteljica trobil – pozavne na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj.

Svoje prve glasbene korake je začela na glasbeni šoli na Ptuju. Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljevala šolanje na Srednji glasbeni šoli v Mariboru – sedanji Konservatorij za glasbo. Po končani srednji glasbeni šoli je študij nadaljevala in uspešno končala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V obdobju študija se je udeležila raznih glasbenih tekmovanj kot solistka in v komorni skupini in dosegla nekaj lepih uspehov. Ves čas pa je bila tudi članica Pihalnega orkestra Ptuj.

Po končani Akademiji za glasbo v Ljubljani se je leta 1987 redno zaposlila kot učiteljica trobil na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Delo z učenci ji je v veliko veselje in kot sama pravi, je poklic učitelja glasbe zelo lep. Pri svojem delu z učenci neizmerno uživa. Svoje učence zna dobro motivirati in stremi k cilju, da jim glasba postane življenjska sopotnica. Zavzema pa se tudi za nadaljnje glasbeno izobraževanje svojih učencev.

 

Zmago Štebih,

Zmago Štebih,

akademski glasbenik trobentar in profesor trobente


Zmago Štebih je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, nadaljeval na srednji Glasbeni in baletni šoli v Mariboru in diplomiral pri prof. Tiborju Kerekešu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem se je izpopolnjeval tudi pri drugih vrhunskih umetnikih trobente: prof. Antonu Grčarju, prof. Stanku Praprotniku, Gregoryu Dudzlenskem in drugih.

Igral je v različnih ansamblih in komornih zasedbah, orkestrih in big bandih in se z njimi udeleževal festivalov ter drugih nastopov. Skoraj 9 let je bil zaposlen v Orkestru Slovenske vojske in z njim nastopal po mnogih državah stare celine. Več kot desetletje je dirigent Pihalne godbe občine Dornava.

S poučevanjem je začel v času študija. Takrat v Glasbeni šoli Kočevje. Kasneje je poučeval na zasebnih glasbenih šolah. Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj je začel poučevati leta 2005. Na začetku je deloval kot dirigent mladinskega pihalnega orkestra, kasneje pa tudi kot učitelj trobil.