Evfonij

EVFONIJ je nizko trobilo z ventili. Ime je dobil po grški besedi »euphonion«, kar pomeni sladko zveneti. Zaradi bogatega in polnega tona se vse bolj uveljavlja kot solistični instrument. Nepogrešljiv je v raznih komornih zasedbah in orkestrih, predvsem pihalnih. Različica evfonija, v pogovornem jeziku imenovana »BARITON« je kot basovski instrument nepogrešljiva v narodnozabavnih ansamblih. Primerna starost za začetek igranja evfonija je 11 let, če otrok kaže primerne telesne in glasbene dispozicije pa lahko z igranjem prične že prej.

 

Učitelji:

Helena Bezjak,

Helena Bezjak,

akademska glasbenica hornistka in profesorica roga


Helena Bezjak je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru v razredu prof. Borisa Dvoršaka – smer rog, kasneje pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Jožeta Falouta, kjer je leta 2002 diplomirala.

Po končanem študiju je delovne izkušnje nabirala kot učiteljica glasbene vzgoje in mentorica številnih otroških in mladinskih pevskih zborov, kot dirigentka pihalnega orkestra in učiteljica citer.

Znanje še naprej izpopolnjuje na seminarjih, študijskih skupinah in delavnicah. Igra v priložnostnih komornih sestavih in je članica Pihalnega orkestra Ptuj. Pri svojem delu si prizadeva prispevati k prepoznavnosti roga in otroke navduševati za igranje tega zahtevnega, a izvajalsko izredno bogatega instrumenta. Uspešna je na pedagoškem področju, saj se učenci pod njenim mentorstvom redno udeležujejo različnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kjer posegajo po najvišjih rezultatih.

Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj opravlja delo pomočnice ravnatelja in poučuje trobila.

 

Majda Kramberger,

Majda Kramberger,

glasbenica pozavnistka


Majda Kramberger je učiteljica trobil – pozavne na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj.

Svoje prve glasbene korake je začela na glasbeni šoli na Ptuju. Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljevala šolanje na Srednji glasbeni šoli v Mariboru – sedanji Konservatorij za glasbo. Po končani srednji glasbeni šoli je študij nadaljevala in uspešno končala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V obdobju študija se je udeležila raznih glasbenih tekmovanj kot solistka in v komorni skupini in dosegla nekaj lepih uspehov. Ves čas pa je bila tudi članica Pihalnega orkestra Ptuj.

Po končani Akademiji za glasbo v Ljubljani se je leta 1987 redno zaposlila kot učiteljica trobil na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Delo z učenci ji je v veliko veselje in kot sama pravi, je poklic učitelja glasbe zelo lep. Pri svojem delu z učenci neizmerno uživa. Svoje učence zna dobro motivirati in stremi k cilju, da jim glasba postane življenjska sopotnica. Zavzema pa se tudi za nadaljnje glasbeno izobraževanje svojih učencev.

Zmago Štebih,

Zmago Štebih,

akademski glasbenik trobentar in profesor trobente


Zmago Štebih je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, nadaljeval na srednji Glasbeni in baletni šoli v Mariboru in diplomiral pri prof. Tiborju Kerekešu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem se je izpopolnjeval tudi pri drugih vrhunskih umetnikih trobente: prof. Antonu Grčarju, prof. Stanku Praprotniku, Gregoryu Dudzlenskem in drugih.

Igral je v različnih ansamblih in komornih zasedbah, orkestrih in big bandih in se z njimi udeleževal festivalov ter drugih nastopov. Skoraj 9 let je bil zaposlen v Orkestru Slovenske vojske in z njim nastopal po mnogih državah stare celine. Več kot desetletje je dirigent Pihalne godbe občine Dornava.

S poučevanjem je začel v času študija. Takrat v Glasbeni šoli Kočevje. Kasneje je poučeval na zasebnih glasbenih šolah. Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj je začel poučevati leta 2005. Na začetku je deloval kot dirigent mladinskega pihalnega orkestra, kasneje pa tudi kot učitelj trobil.