Tolkala

Tolkala so glasbila, na katera igramo tako, da z roko ali s palicami ...

Tolkala so glasbila, na katera igramo tako, da z roko ali s palicami - udarjalkami udarjamo nanje. To poimenovanje izhaja iz načina igranja na te instrumente, sicer pa se v akustičnem smislu delijo v dve skupini: idiofone in membranofone. Pri idiofonih (samozvenečih) zveni snov, iz katere je narejeno glasbilo les,kovina itd., pri membranofonih pa zvenijo napete membrane, narejene iz ustrojene kože ali umetne mase. Višina tona je odvisna od velikosti glasbila, oziroma opne.

Tolkala bi lahko razdelili še na dve vrsti: na tista, melodična, ki jim lahko določimo tonsko višino, ter ritmična tolkala, ki imajo nedoločljivo tonsko višino. V primerjavi z ostalimi skupinami instrumentov glede na način izvajanja najdemo pri tolkalih največ različnih vrst instrumentov.

Priporočljiva starost za začetek igranja tolkal je 9 do 18 let.

 

Učitelji:

Antonio Hojsak,

Antonio Hojsak,

profesor glasbe, Diplomierter Instrumentalpädagoge – Republika Avstrija


Antonio Hojsak je svojo glasbeno pot začel v šoli, v kateri je danes zaposlen, v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj in sicer kot učenec harmonike v razredu prof. Marjetke Babič. Po uspešno zaključeni nižji glasbeni šoli iz predmeta harmonika je v gimnazijskih letih nadaljeval glasbeno izobraževanje pri profesorju tolkal Boštjanu Vavhu.

Po končanem študiju glasbene pedagogike na Univerzi v Mariboru je uspešno zaključil še študij tolkal na deželnem konservatoriju v Celovcu, v Avstriji, v razredu prof. dr. Güntera Hofbauerja. V Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj je kot učitelj tolkal zaposlen od leta 2012. V družini tolkal so njegova velika ljubezen bobni, zato je veliko časa in vaje ob študiju glasbene pedagogike in klasičnih tolkal namenil tudi seminarjem in izobraževanju pri priznanih bobnarjih. Ob zaposlitvi v glasbeni šoli deluje tudi kot honorarni član orkestra SNG Maribor, reden član Brass Band Slovenija, ter sodeluje v večih priložnostnih skupinah in orkestrih.

Svojim učencem želi pokazati, da se z delom in vztrajnostjo, ter predvsem ljubeznijo do glasbe in čustev, ki se nam ob glasbi sproščajo, da doseči marsikaj, kar je na prvi pogled nedosegljivo.

Boštjan Vavh,

Boštjan Vavh,

akademski glasbenik tolkalist in profesor tolkal


Boštjan Vavh izhaja iz glasbene družine. Oba starša sta šolana glasbenika. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v razredu prof. Borisa Šurbeka. Kot mladi glasbenik je prejel zlato plaketo in srebrno plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG. Bogate glasbene izkušnje si je nabral z igranjem v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer je kot tolkalist igral deset let.

Sodeloval je pod taktirko mnogih svetovno priznanih dirigentov. Več let je igral v tolkalni skupini Stick Control. Od leta 2002 je zaposlen na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Posveča se predvsem izzivom, kot sta biti drugačen v glasbi in navdušiti mlade bodoče glasbenike s svojim posebnim pristopom. Pohvali se lahko, z izjemnimi uspehi svojih učencev, in sicer: v šolskem letu 2007/2008 je imel državnega prvaka v B kategoriji in podprvaka v A kategoriji. Leta 2010/2011 je imel spet državnega prvaka v B kategoriji in podprvaka v A kategoriji. V šolskem letu 2013/14 je imel podprvaka v A kategoriji. V šolskem letu 2016/17 je ponovno imel podprvaka v B kategoriji. Dvakrat je z učenci sodeloval na mednarodnem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki, kjer povečini nastopajo učenci srednjih šol in akademij. Na mednarodnem tekmovanju SVIREL je imel dvakrat zmagovalca v šolskem letu 2016/17 in šolskem letu 2017/18