Saksofon

Saksofon je dokaj mlad instrument, nastal je pred dobrimi 170 leti in je eden redkih instrumentov, ki nosi ime svojega izumitelja. Čeprav je narejen iz medenine, sodi v družino pihal.

Ob nastanku je bil mišljen le kot zvočna povezava med trobili in lesenimi pihali, pa vendar je danes uveljavljen kot nekakšen simbol jazzovske in popularne glasbe.

Najdemo ga vsepovsod od pihalnih orkestrov do simfoničnih, v big-bandih in jazzovskih zasedbah, pop bandih, v klasični glasbi, pri narodno-zabavnih ansamblih, šansonjerih, pa tudi rapperjih in RNB umetnikih…

Z elegantnimi linijami in toplim mehkim zvokom, imamo ljudje malo možnosti, da nas ta instrument ne bi prevzel ali vsaj očaral.

Tukaj, na glasbeni šoli, v osnovi poučujemo klasični saksofon, ampak brez moderne glasbe na srečo ne gre. Učencem med drugim nudimo tudi poznavanje aktualne glasbe, ter jih poskušamo naučiti izražanja samega sebe skozi ta čudovit instrument.

Priporočljiva starost otrok za vpis je 7-9 let.

 

Učitelji:

Gregor Kozar,

Gregor Kozar,

Diplomierter Instrumentalkünstler, Geprüfter Instrumentalpädagoge - Republika Avstrija


Gregor Kozar je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih starosti na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, kjer trenutno poučuje saksofon, nauk o glasbi in solfeggio. Med študijem Jazzovskega saksofona ter pedagogike na Celovškem deželnem konservatoriju je imel priložnost sodelovati z vrsto svetovno priznanih glasbenikov iz Evrope ter Združenih držav Amerike.

Z nastopi v takšnih ali drugačnih zasedbah je prepotoval zajeten del sveta in imel priložnost doživeti vse od najmanjših odrov do večtisočglave množice poslušalcev.

Pri pouku učencem skuša vzbuditi ljubezen do instrumenta in igranja, z modernejšimi metodami in pristopi se raje loteva koristnega in uporabnega v glasbi ter skladb, ki so bližje mlajšim generacijam.

Helena Bezjak

Helena Bezjak

akademska glasbenica hornistka in profesorica roga


Helena Bezjak je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru v razredu prof. Borisa Dvoršaka – smer rog, kasneje pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Jožeta Falouta, kjer je leta 2002 diplomirala.

Po končanem študiju je delovne izkušnje nabirala kot učiteljica glasbene vzgoje in mentorica številnih otroških in mladinskih pevskih zborov, kot dirigentka pihalnega orkestra in učiteljica citer.

Znanje še naprej izpopolnjuje na seminarjih, študijskih skupinah in delavnicah. Igra v priložnostnih komornih sestavih in je članica Pihalnega orkestra Ptuj. Pri svojem delu si prizadeva prispevati k prepoznavnosti roga in otroke navduševati za igranje tega zahtevnega, a izvajalsko izredno bogatega instrumenta. Uspešna je na pedagoškem področju, saj se učenci pod njenim mentorstvom redno udeležujejo različnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kjer posegajo po najvišjih rezultatih.

Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj opravlja delo pomočnice ravnatelja in poučuje trobila.

Nina Rogina

Nina Rogina

Ni podatka !!