Klarinet

Klarinet je glasbeni inštrument, ki spada v skupino pihal in je eden od osnovnih inštrumentov simfoničnih, pihalnih in drugih orkestrov, uporablja pa se tudi drugje v glasbi. Prvi klarinet je zasnoval Johann C. Denner okoli leta 1690 s tem, ko je nadgradil predhodnika chalumeau, ki je prvi znan enotrIsni inštrument. Ta izdelovalec glasbil iz Nürnberga je s pomočjo svojega sina Jacoba izboljšal chalumeau in nastal je inštrument, ki ga danes poznamo kot klarinet.

Današnji kakovostni klarineti so narejeni iz ebenovine, trdega afriškega lesa, še posebej iz grenadila, medtem ko so začetniški izdelani predvsem iz plastike. Nekateri elementi, kot je npr. ustnik, so narejeni iz ebonita. Na glasbilo se igra s pomočjo jezička, ki med igranjem vibrira in tako ustvarja zvok. Na glavnem delu so nameščene razne zaklopke, ki s pokrivanjem luknjic omogočajo igranje različnih tonov. Razpon tonov je odvisen od modela klarineta in je pri navadnem B klarinetu od e do c4. Sestavni deli klarineta so ustnik, sodček, dva glavna dela in odmevnik.

Poleg individualnega pouka učenci sodelujejo tudi v komornih zasedbah in pihalnem orkestru, kjer se naučijo skupinskega muziciranja in sodelovanja z drugimi. Priporočljiva starost otrok za pričetek igranja je od 9 let naprej.

 

Učitelji:

Rudolf Toplak,

Rudolf Toplak,

profesor klarineta


Rudolf Toplak, klarinet, je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pod mentorstvom prof. Antona Horvata. Po končani nižji glasbeni šoli je s šolanjem nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri mag. Valterju Petriču.

Z odliko je končal študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Alojzu Zupanu.

Dodatno se izpopolnjuje pri svetovno znanih profesorjih doma in v tujini.

Kot učitelj klarineta je zaposlen na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih je z učenci prejel več prvih nagrad. Deluje v mnogih stilsko raznolikih glasbenih projektih.