Flavta

 Flavta spada v družino pihal in je eno prvih glasbil, ki jih je izumil človek.

Domnevno najstarejšo flavto na svetu, katere starost je ocenjena med 42.000 in 82.000 let, hrani Narodni muzej Slovenije. Izdelana je iz kosti jamskega medveda. Od 19. stoletja naprej uporabljamo moderno flavto, ki je svetleč in kovinski inštrument. Zaradi nežnega, čistega zvoka in razmeroma hitrega usvajanja osnovnih veščin igranja, sodi med priljubljene inštrumente. Je zelo lahka in praktična, saj je sestavljiva in jo po končanem igranju enostavno očistimo in pospravimo v majhen kovček. Cena nakupa šolskega modela flavte se giblje okoli 600 eurov, pri nas pa si lahko inštrument tudi izposodite. Flavtisti imajo veliko možnosti, da z aktivnim igranjem nadaljujejo tudi po končani nižji glasbeni šoli, saj so flavte nepogrešljive članice godb, pihalnih orkestrov ter drugih klasičnih in popularnih sestavov. Družino flavt sestavljajo: pikolo, flavta, altovska in basovska flavta.

(priporočena starost od 7 - 9 let)

 

Učitelji:

Sara Praper,

Sara Praper,

magistrica akademska glasbenica flavtistka


Sara Praper je maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pod mentorstvom prof. Violete Ozvatić. Študij flavte je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je z odliko magistrirala v razredu zasl. prof. Fedje Rupla. Vzporedno je študirala tudi dramaturgijo in scenske umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Med študijem je prejela več državnih in mednarodnih nagrad.

Redno se udeležuje glasbenih festivalov doma in v tujini. Med drugim je nastopila v Slovenski filharmoniji, ob obisku kraljice Elizabete II. in Vojvode Edinburškega ter na Koncertu prijateljstva v Trstu pod taktirko maestra Riccarda Mutija.

Je članica Vokalnega kvarteta Rusalke, enega vodilnih slovenskih komornih sestavov.

Od leta 2015 je zaposlena kot profesorica flavte in komorne igre na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Svojim učencem želi vzbuditi čut za lepoto, kreativnost, vztrajnost, domišljijo in samozavest.

Eva Purkeljc

Eva Purkeljc

akademska glasbenica flavtistka in profesorica flavte


Flavto se je pričela učiti pri osmih letih v GŠ Slovenske Konjice. V času nižje glasbene šole so jo izbrali v mednarodni evropski simfonični orkester »Yimso« s katerim je kot prva flavtistka in piccolistka pri 14 letih koncertirala po Evropi. Ta izkušnja jo je tako zaznamovala, da se je odločila za nadaljevanje glasbenega šolanja na srednji glasbeni-umetniški Gimnaziji v Mariboru.

Po končanem študiju flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani je svojo pedagoško poklicno pot pričela na GŠ Karol Pahor na Ptuju kjer je redno zaposlena od leta 2009. Svoje glasbeno znanje z veliko predanostjo in veseljem podaja učencem flavte. To dokazujejo številna priznanja iz državnih in mednarodnih tekmovanj. Pod njenim mentorstvom so učenke osvojile kar 22 zlatih, 6 srebrnih in 3 bronaste nagrade, plakete ter priznanja. Posebej ponosna je na osvojenih vseh možnih 100 točk na mednarodnih tekmovanjih 2013 v Trstu (Ars nova),2016 in 2017 v Požarevcu (Drveni duvači) ter 2018 v Dobrovem (Svirel).

Njena želja je približati flavto in vzbuditi veselje v muziciranju vsem učencem, prav tako pa tudi pokazati, da se lahko s trudom in delom doseže vse svoje cilje . Želja po muziciranju, veselje do glasbe, pristen in odgovoren odnos do instrumenta so njena glavna vodila, ki jih želi vzbuditi v učencih. Svet glasbe naj bo pester in zanimiv prostor kjer se lahko svobodno izražajo in izkazujejo vsa svoja občutja.

Mojca Sok Hrga,

Mojca Sok Hrga,

specialistka flavtistka


Mojca Sok Hrga je glasbeno pot pričela na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Liji Frajnkovič. Takratno Glasbeno gimnazijo v Mariboru je končala pri prof. Mariji Ladič Dvoršak. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. F. Ruplu. Na državnem tekmovanju je pod njegovim mentorstvom v kategoriji 3a dosegla drugo nagrado. Bila je tudi Zoisova štipendistka. Leta 2008 je opravila specializacijo pri prof. M. Zupanu. Kot substitut je delovala pri večih orkestrih: Slovenska filharmonija, Policijski orkester in vojaški pihalni orkester ter Simfonični orkester SNG Maribor.

Redno se izobražuje na raznih flavtističnih in pedagoških seminarjih.

Pedagoško pot je pričela leta 2004 na Glasbeni šoli Karol Pahor. Delo z otroki ji je ljubo in ne predstavlja si, da bi delala kaj drugega, kajti otroci ti dajo največ.

Janja Turk,

Janja Turk,

magistrica profesorica flavte


Janja Turk se je pričela učiti flavto v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Snežani Draganič in prof. Violeti Ozvatič. Tam je obiskovala tudi pouk igranja klavirja. Oboje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, flavto pri prof. Violeti Ozvatič, klavir in glasbeni stavek pa pri prof. Adriani Magdovski in prof. Robertu Kampletu. Šolanje je nadaljevala na Filozofski fakulteti v Ljubljani - smer muzikologija in leta 2014 diplomirala. Od leta 2012 je bila tudi študentka flavte na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu zasl. prof. Fedja Rupla. Po diplomi leta 2015 je študij flavte nadaljevala na magistrski stopnji pri izr. prof. Mateju Grahku in v septembru 2017 tudi uspešno magistrirala. Sočasno izpopolnjuje igranje traverso flavte pri prof. Lucii Rizzello. Skozi šolanje se je udeležila tudi številnih tekmovanj, kjer je dosegala dobre rezultate. Ukvarja se tudi s sodobno glasbo in glasbeno terapijo. V vlogi učiteljice v glasbeni šoli in glasbene terapevtke prepoznava koristno podporo tudi pri zmanjševanju škode, ki jo doživljajo učenci vseh starosti zaradi treme in z njo povezanih občutij pri igranju in petju, predvsem pa ob nastopanju.