Petje

Petje spremlja človeka od najdavnejše zgodovine. Od nekdaj mu pomeni posebno ...

Petje spremlja človeka od najdavnejše zgodovine. Od nekdaj mu pomeni posebno globoko obliko izražanja notranjih občutij, ki tako dobijo možnost, da se jasno izoblikujejo in nato prečistijo skozi zapeto melodijo. Vsebino, ki jo je morda težko povedati z golimi besedami, mnogo lažje izrazimo, če je prepletena z različnimi glasbenimi elementi, morda tudi podkrepljena z drugimi glasovi in celo glasbili.

Petje se je skozi zgodovino skupaj z načinom človekovega življenja, mišljenja in čustvovanja seveda spreminjalo. V današnjem svetu se zdi, da obstajajo mnoge povsem različne zvrsti petja. Kljub temu je vsem zagotovo skupna prej opisana izrazna globina in močna vpetost v življenje posameznika, pa naj bo to klasično petje, moderno glasbeno gledališče (muzikal), ljudska in zborovska glasba, jazz ali pop petje ... Vsem skupna so tudi izhodišča pravilne pevske tehnike, ki so nujna osnova za dolgoletno glasbeno ustvarjanje vsakega pevca ne glede na stil.

Zavedanje vsega naštetega je tudi osnovno izhodišče poučevanja na oddelku za petje Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Priporočena starost za vključitev v program je 15 let za dekleta in 17 let za fante.

 

Učitelji:

Samo Ivačič,

Samo Ivačič,

profesor glasbe, akademski glasbenik pevec in profesor petja


Samo Ivačič je pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta diplomiral na oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, nato pa še v pevskem razredu prof. Irene Baar na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pevski solist je nastopal v raznih krajih Slovenije in v tujini ter sodeloval z različnimi komornimi zasedbami in orkestri. Bil je član številnih odličnih slovenskih zborov. Vodil je tudi različne vokalne skupine in zbore, s katerimi je dosegel tudi nekaj lepih mednarodnih uspehov.

Danes se intenzivno posveča predvsem sodobnemu jazzovskemu vokalu in kot pevec sodeluje v različnih glasbenih projektih. Poleg tega deluje kot pianist, dirigent, skladatelj, aranžer in predavatelj. Njegove skladbe in priredbe se redno pojavljajo na programih domačih in tujih zborov ter vokalnih skupin. Prav tako je soavtor učbenika za glasbo za gimnazijski program Glasba 1.

Leta 2015 je kot član vokalnega jazz kvarteta Vox Arsana v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija posnel studijski album Turn It Up, za katerega je prispeval tudi nekaj priredb. Na albumu sodelujejo tudi 2-kratni grammyjevi nagrajenci New York Voices.