Vivat Poetovio

Pihalni orkester

Pomeni večjo skupino inštrumentalistov z večkratno zasedbo posameznih glasov. Orkestrska igra je pomembno dopolnilo in tudi nadgradnja učenja solističnega orkestrskega inštrumenta ter ima izrazito povezovalno vlogo med učenci. Prav zaradi te naloge in pomena je orkester tudi z zakonom določena obvezna in stalna oblika skupinskega muziciranja v javnih glasbenih šolah.

Učenci se sistematično navajajo in prilagajajo načinom dela v večji skupini. V današnjem času, ko je pri otrocih vse bolj prisotna novodobna tehnologija (pametni telefoni, tablice,…), ki jih dela nedružabne in asocialne, kar se med drugim vse bolj opaža tudi pri igranju, je orkester predmet, ki teži k skupnim ciljem, za katerega se vsi morajo na nek način prilagoditi, poslušati med sabo in sodelovati, da na koncu skladbe zazvenijo. Samo v primeru, ko je orkester povezan, deluje homogeno.

Mladinski orkester glasbene šole KP Ptuj obiskujejo učenci pihal, trobil in tolkal od 4. razreda naprej. Naš orkester šteje 60 glasbenikov. Nastopamo ob različnih priložnostih v šoli in izven nje. Nedavno smo tudi gostovali v Srbiji pri pobrateni šoli.

 

Učitelji:

Zmago Štebih,

Zmago Štebih,

akademski glasbenik trobentar in profesor trobente


Zmago Štebih je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, nadaljeval na srednji Glasbeni in baletni šoli v Mariboru in diplomiral pri prof. Tiborju Kerekešu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem se je izpopolnjeval tudi pri drugih vrhunskih umetnikih trobente: prof. Antonu Grčarju, prof. Stanku Praprotniku, Gregoryu Dudzlenskem in drugih.

Igral je v različnih ansamblih in komornih zasedbah, orkestrih in big bandih in se z njimi udeleževal festivalov ter drugih nastopov. Skoraj 9 let je bil zaposlen v Orkestru Slovenske vojske in z njim nastopal po mnogih državah stare celine. Več kot desetletje je dirigent Pihalne godbe občine Dornava.

S poučevanjem je začel v času študija. Takrat v Glasbeni šoli Kočevje. Kasneje je poučeval na zasebnih glasbenih šolah. Na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj je začel poučevati leta 2005. Na začetku je deloval kot dirigent mladinskega pihalnega orkestra, kasneje pa tudi kot učitelj trobil.