Orgle

Orgle so več kot 2000 let star inštrument in nudi 700 let staro zakladnico orgelske ...

Orgle so več kot 2000 let star inštrument in nudi 700 let staro zakladnico orgelske literature. V preteklih letih so bile orgle izjemno poslušan inštrument. Orgelska umetnost je pravzaprav zelo pomemben del evropske kulturne identitete.

Orgle lahko postavimo v različne vloge. Lahko je solistični inštrument, komorni inštrument, spremljevalni ob vseh vrstah inštrumentov ali kot zelo dober orkestralni inštrument, saj ima v registrih skoraj vse zvoke orkestrske zasedbe.

Ker so orgle zelo velik in drag inštrument, v večini primerov pa postavljene v cerkve, je postala redkost, da bi kdo ta inštrument igral. S sodobno tehnologijo in razvojem digitalnih orgel, ki so lahko v vsakem domu, pa je postal spet zelo zanimiv.

Orgle nudijo široko zvočno paleto preko registrov. Igra pa se na več manualov oziroma klaviatur in celo na pedal. Lahko dosežejo tudi do 7 manualov in pedal. Obseg zvoka pa vse do neslišnosti v višino in nižino.

Način igranja zahteva veliko spretnosti, zato se pred orglami učimo vsaj 4 leta klavir, da že nekoliko obvladujemo igro v rokah nato pa na orglah dodajamo pedal in zvočne posebnosti.

Šolanje traja 2-4 leta na nižji stopnji izobraževanja, začnejo pa lahko otroci, ki so opravili 4 leta klacirja.

 

Učitelji:

Marjeta Urbanič Rudolf,

Marjeta Urbanič Rudolf,

akademska glasbenica orglavka in profesorica orgel


Marjeta Urbanič Rudolf je študirala orgle in klavir na Državni Visoki šoli za glasbo v nemškem Freiburgu pri prof. Zsigmondu Szathmaryu in Yasue Yuki Weber. Leta 2004 je z odliko diplomirala, študij pa poglobila še na Državni visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Stuttgartu, kjer je študirala orgle pri prof. Bernhardu Haasu in glasbeno pedagogiko pri prof. Ulrichu Molsenu. Je dobitnica mnogih nagrad in štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Sodeluje z mladimi komponisti in izvaja krstne izvedbe njihovih skladb, je koncertno aktivna v Sloveniji in Evropi. Poleg instrumentov se ukvarja tudi z zborovsko glasbo in petjem sploh, vodi razne pevske skupine, piše glasbo in tako različne zvrsti spleta v celoto. Redno se dodatno izobražuje pri svetovno znanih imenih klavirske in orgelske glasbe.

Od leta 2006 je zaposlena kot učiteljica klavirja in orgel ter korepetitorka na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Svojim učenkam in učencem poskuša privzgojiti ljubezen do vaje, ki je ključnega pomena za uspeh. V literaturo vnaša tudi sodobnejšo in popularno glasbo, ki sledi času, predvsem pa želi otrokom vzbujati zanimanje za neznano in željo po izvajanju tudi, ko niso v glasbeni šoli.