Kitara

Kitara izhaja iz davne zgodovine in je stara že najmanj 5000 let. Vedno je ...

Kitara izhaja iz davne zgodovine in je stara že najmanj 5000 let. Vedno je bila popularen instrument, zato se je z leti razvijala in do danes zelo spremenila. V današnjem času poznamo različne vrste kitar, ki so namenjene tudi različnim zvrstem glasbe. Najbolj popularne so klasične, električne in akustične kitare, ki so nepogrešljivi instrument v vseh zasedbah od manjših ansamblov do velikih orkestrov. Priljubljene so tudi kot solo instrument za poživitev vzdušja v manjših skupinah ljudi, krajšanje dolgih zimskih večerov ali za romantično vzdušje ob poletnih sončnih zahodih.

Na šoli poučujemo klasično kitaro, ki je učencem dobra osnova za morebitno kasnejšo preusmeritev na električno ali akustično kitaro. Poleg individualnega pouka učenci sodelujejo tudi v komornih zasedbah in kitarskem orkestru, kjer se naučijo skupinskega muziciranja in sodelovanja z drugimi. Osnova učenja je klasična glasba, za veselje in vzpodbudo učencev pa poučujemo tudi moderne zvrsti. Priporočjiva starost otrok za učenje kitare je od 8- 10 let.

 

Učitelji:

Tadeja Belčič,

Tadeja Belčič,

profesorica kitare


Tadeja Belčič je glasbeno izobraževanje začela na GŠ Karol Pahor Ptuj. Šolanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor. Že v nižji in nato tudi na srednji šoli je prejela številne nagrade na tekmovanjih. Glasbeno znanje si je pridobivala tudi na različnih poletnih glasbenih šolah po Sloveniji. Po končani srednji šoli se je kot redna študentka vpisala na študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je pridobila naziv profesorica kitare. Med študijem je začela poučevati kitaro na GŠ Karol Pahor Ptuj in si že takrat pridobila veliko pedagoških izkušenj, ki jih z velikim veseljem in predanostjo daje svojim učencem kitare in komorne igre še danes. Svoje znanje redno izpopolnjuje na različnih seminarjih, mojstrskih tečajih in delavnicah. Njeno delo odražajo odlični uspehi učencev na tekmovanjih, na državni in mednarodni ravni. Sodelovala je tudi kot članica na izpitih in na tekmovanjih, prav tako pa pripravljala učence za vpis na Konservatorij v Mariboru.

Njeno največje veselje je uvajanje otrok v svet glasbe. Trudi se jim vliti občutek za glasbo in ga s primerno vzgojo prebuditi in razviti.

Stane Hebar,

Stane Hebar,

Master of Arts – Republika Avstrija


Stane Hebar je leta 2012 z odliko diplomiral iz jazz kitare in glasbene pedagogike v razredu prof. Agostina DiGiorgia na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Izobraževanje je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2016 zaključil tudi magistrski študij jazz kitare.

Nastopal je v jazz klubih in na številnih festivalih pri nas in v tujini (Lent, Arsana, Kud Baladoor, Ausseer JAZZ Frühling, Jazz Festival Steyr, Džjezz International Jazz Festival Celje, Lepoglava Jazz Festival, Porgy & Bess Dunaj, Royal Garden Graz, Kamerlichtspiele Celovec, Mumuth Graz, Unterfahrt Munchen, Jazzkeller Frankfurt, …) s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so: Renato Chicco, Bernd Reiter, Helmut Kagerer, Jim Rotondi, Nicole Herzog, Rob Bargad, Daniel Sadownick, Don Menza, Marko Črnčec, Jure Pukl, Lenart Krečič, Jaka Kopač, Ratko Divjak, Tonč Feinig, ...

Izobraževal se je tudi na raznih glasbenih delavnicah pri priznanih glasbenikih, kot so: Barry Harris, Lage Lund, Reggie Workman, Archie Shepp, Jimmy Cobb, Peter Bernstein, Vincent Herring, Pasquale Grasso, Wolfgang Muthspiel, Michael Abene, ...

Trenutno deluje v različnih zasedbah: Stane Hebar Quartet, Vid Jamnik Quartet (plošča »Last Minute« izdana pri avstrijski založbi Alessa Records), Black Coffee, Lela Kaplowitz Quartet, Luka Benčič Trio/Quartet, …

Jasna Hrženjak,

Jasna Hrženjak,

učiteljica kitare


Jasna Hrženjak se je po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru vrnila na Ptuj in se zaposlila v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, kjer se je začela njena pot v čudoviti svet glasbe. Na šoli poučuje kitaro, komorno in orkestrsko igro. Velika želja ji je učence popeljati v svet glasbe različnih zvrsti, da bi jim ljubezen do glasbe tudi po končanem šolanju bogatila življenje. Pri individualnem in skupinskem pouku stremi k samostojnosti in samoiniciativnosti, saj to učencem olajša razumevanje glasbe. Je vodja in dirigentka kitarskega orkestra, pri katerem ji je največji izziv učence naučiti skupinskega muziciranja in prilagajanja drugim. Nadarjene učence vzpodbuja in pripravlja za nadaljnje šolanje in morebitno poklicno kariero.

Pri svojem delu uporablja nova znanja in veščine, pridobljene na raznih seminarjih pod vodstvom domačih in tujih predavateljev. V veliko pomoč so ji tudi izkušnje, ki jih je pridobila v svoji dolgoletni glasbeni karieri.