Jazz in popularna glasba

Nikdar v znani zgodovini ni na področju glasbene ustvarjalnosti hkrati ...

Nikdar v znani zgodovini ni na področju glasbene ustvarjalnosti hkrati sobivalo toliko različnih zvrsti in izvajalskih praks. Tega se dobro zavedamo tudi na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, saj mnogi naši profesorji aktivno delujejo kot glasbeniki v številnih žanrsko zelo raznolikih glasbenih projektih. V ta namen je bil ustanovljen nadstandardni oddelek za jazz in popularno glasbo. Namenjen je nadgradnji osnovnega glasbenega znanja za uporabo v modernih glasbenih stilih ter za pripravo na sprejemne izpite za tovrstne študije na akademijah in konservatorijih v tujini, saj pri nas tak študij žal ni mogoč. V krajšem obdobju, odkar oddelek deluje, je tovrstne izpite na raznih ustanovah širom po Evropi uspešno opravilo že lepo število naših učencev.

 

V program se je možno vpisati s predznanjem praktično kateregakoli instrumenta, glavni poudarek pa je na instrumentih, ki so za to zvrst specifični: klavir, kitara, saksofon, trobenta, kontrabas, bobni in petje. Poleg individualnega pouka izbranega instrumenta imajo vsi udeleženci programa tudi tri skupinske predmete: jazz teorija, ritmično branje (rhythm&reading) in ansambelska igra (combo).

 

Na oddelku ni starostnih omejitev, vpis pa poteka skozi vse šolsko leto.

 

Učitelji:

Jazz teorija
Jazz petje
Jazz saksofon
Jazz trobenta
Jazz klavir
Jazz kitara
Jazz kontrabas in bas kitara

Robert Ožinger,

Robert Ožinger,

profesor glasbe, Diplomierter Instrumentalkünstler – Republika Avstrija


Robert Ožinger, jazz pianist in glasbeni pedagog. Leta 2013 je diplomiral na glasbenem konservatoriju v avstrijskem Celovcu, smer jazz klavir, pri profesorju Robu Bargadu, leta 2016 pa je diplomiral iz glasbene smeri Pedagoške fakultete v Mariboru. Izobraževal se je na številnih glasbenih seminarjih in jih tudi pomagal organizirati v sklopu jazz oddelka Glasbene šole Karol Pahor Ptuj (Barry Harris, Reggie Workman, Rob Bargad, Karen Asatrian, ...). Sodeluje s številnimi glasbeniki v različnih projektih (Jure Pukl, Jaka Kopač, Bernd Reiter, Domen Gnezda itd.) Jazz teorijo in jazz klavir poučuje na jazz oddelku Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Samo Ivačič,

Samo Ivačič,

profesor glasbe, akademski glasbenik pevec in profesor petja


Samo Ivačič je pod mentorstvom prof. Jožeta Fürsta diplomiral na oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, nato pa še v pevskem razredu prof. Irene Baar na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot pevski solist je nastopal v raznih krajih Slovenije in v tujini ter sodeloval z različnimi komornimi zasedbami in orkestri. Bil je član številnih odličnih slovenskih zborov. Vodil je tudi različne vokalne skupine in zbore, s katerimi je dosegel tudi nekaj lepih mednarodnih uspehov.

Danes se intenzivno posveča predvsem sodobnemu jazzovskemu vokalu in kot pevec sodeluje v različnih glasbenih projektih. Poleg tega deluje kot pianist, dirigent, skladatelj, aranžer in predavatelj. Njegove skladbe in priredbe se redno pojavljajo na programih domačih in tujih zborov ter vokalnih skupin. Prav tako je soavtor učbenika za glasbo za gimnazijski program Glasba 1.

Leta 2015 je kot član vokalnega jazz kvarteta Vox Arsana v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija posnel studijski album Turn It Up, za katerega je prispeval tudi nekaj priredb. Na albumu sodelujejo tudi 2-kratni grammyjevi nagrajenci New York Voices.

Gregor Zver,

Gregor Zver,

jazz saksofon in ritmično branje


Diplomiral iz koncertne smeri jazz saksofon na deželnem konservatoriju v Celovcu leta 2015. Diplomiral iz instrumentalne pedagogike smer jazz saksofon na deželnem konservatoriju v Celovcu leta 2015.

Nadaljevanje študija 2. bolonjske stopnje - Master of Arts, smer jazz saksofon na univerzi v Gradcu, 2015.

Mentor jazz saksofona na nadstandardnih oddelkih Konservatorija za glasbo in balet Maribor ter Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Igranje v mednarodnih zasedbah od duo jazzovskih sestavov do simfoničnega jazz orkestra: Stane Hebar kvartet, MiNiMe, Flozell, KUG Jazz Orchester, Jazz Punt Big Band, The SwingTones, ... 1. mesto ter posamezna nagrada na mednarodnem tekmovanju Big Band zasedb: XVI. Mezinárodní hudební festival Česká Kamenice 2015 - Jazz Punt Big Band. 

Boris Majcen,

Boris Majcen,

Geprüfter Instrumentalpädagoge, Diplomierter Instrumentalkünstler – Republika Avstrija


Boris Majcen - trobenta, krilovka. Študij jazz trobente je zaključil na deželnem konservatoriju v Celovcu, podiplomski študij nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu.

Učitelj jazz trobente na jazz oddelku Glasbene šole Karol Pahor Ptuj. Mentorji: Leeroy Wilson Harper, Gerd Rahstorfer, Daniel Nösig, Jim Rotondi. Seminarji: Jimmy Cobb, Michael Gibbs, Vince Benedetti, Bobby Shew, Alex Sipiagin, …

Sodeloval s: TOTI Big Band, Big band orkester RTV Slovenija, ŠPIČIKUC Orchestra, Big Band GveriLLaz, KUD MUSICOLOGY, Jazz Robots, Jan Čizmazija, …

Stane Hebar,

Stane Hebar,

Master of Arts – Republika Avstrija


Stane Hebar je leta 2012 z odliko diplomiral iz jazz kitare in glasbene pedagogike v razredu prof. Agostina DiGiorgia na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Izobraževanje je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2016 zaključil tudi magistrski študij jazz kitare.

Nastopal je v jazz klubih in na številnih festivalih pri nas in v tujini (Lent, Arsana, Kud Baladoor, Ausseer JAZZ Frühling, Jazz Festival Steyr, Džjezz International Jazz Festival Celje, Lepoglava Jazz Festival, Porgy & Bess Dunaj, Royal Garden Graz, Kamerlichtspiele Celovec, Mumuth Graz, Unterfahrt Munchen, Jazzkeller Frankfurt, …) s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so: Renato Chicco, Bernd Reiter, Helmut Kagerer, Jim Rotondi, Nicole Herzog, Rob Bargad, Daniel Sadownick, Don Menza, Marko Črnčec, Jure Pukl, Lenart Krečič, Jaka Kopač, Ratko Divjak, Tonč Feinig, ...

Izobraževal se je tudi na raznih glasbenih delavnicah pri priznanih glasbenikih, kot so: Barry Harris, Lage Lund, Reggie Workman, Archie Shepp, Jimmy Cobb, Peter Bernstein, Vincent Herring, Pasquale Grasso, Wolfgang Muthspiel, Michael Abene, ...

Trenutno deluje v različnih zasedbah: Stane Hebar Quartet, Vid Jamnik Quartet (plošča »Last Minute« izdana pri avstrijski založbi Alessa Records), Black Coffee, Lela Kaplowitz Quartet, Luka Benčič Trio/Quartet, …

Luka Herman Gajser,

Luka Herman Gajser,

Diplomierter Instrumentalkünstler, Geprüfter Instrumentalpädagoge – Republika Avstrija


Luka Herman Gaiser, jazz kontrabasist in instrumentalni pedagog. Leta 2010 je diplomiral na glasbenem konservatoriju v avstrijskem Celovcu iz smeri jazz kontrabas pri prof. Uliju Langthalerju, 2013 pa še iz smeri instrumentalne pedagogike. Izobraževal se je na glasbenih delavnicah pri priznanih glasbenikih, kot so David Hazeltine, Peter Washington, Louis Hayes, Barry Harris. Kot glasbenik se je razvijal predvsem s sodelovanji s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, kot so Rob Bargad, Daniel Sadownick, Don Menza, Kirk Lightsey, Gary Smulyan, Kevin Mahogany, Marko Črnčec, Renato Chicco, Bernd Reiter, Denise King, Nicole Herzog, Jim Rotondi, Jure Pukl, Martin Belič, Vid Jamnik, Vox Arsana, Tango Compas (Stefan Milenkovich in Marko Hatlak).

Poleg jazz, etno in tango glasbe redno deluje tudi na domači pop glasbeni sceni. Sodeluje s pevko “Bilbi”, s katero je posnel že tri albume (Drobne slike, Toskana, Šibke točke). Dve leti je sodeloval na vokalnem kampu zasedbe “New York Voices” na Ptuju.

Redno koncertira tudi po Nemčiji, Avstriji, Švici ter Balkanu.

Leta 2014 je njegov učenec osvojil tudi zlato priznanje in drugo nagrado na tekmovanju TEMSIG iz smeri jazz.