Harmonika

Le kdo ne ve kaj je harmonika? Instrument z belimi in črnimi tipkami na eni in ...

Le kdo ne ve kaj je harmonika? Instrument z belimi in črnimi tipkami na eni in majhnimi gumbi na drugi strani, ki jim pravimo basi, med seboj jih povezuje meh.

Harmonika je najbolj poznana, kot ljudsko glasbilo, s katerim so si ljudje krajšali čas, kasneje pa je postala nepogrešljiv člen v narodno-zabavnih ansamblih, v klasični in popularni, ter celo v rock glasbi. S svojim edinstvenim zvokom zna marsikomu raznežiti srce in pričarati nasmeh na obrazu. S harmoniko se lahko posameznik izkaže kot član glasbene skupine (ansambla), komorne skupine, orkestra ali kot solist, saj instrument omogoča igranje melodije ter spremljave hkrati. Kot dobro lastnost tega instrumenta bi tudi izpostavili njegovo lahko prenosljivost, kar zagotavlja zabavo vedno in povsod. Po nastanku harmonika sodi med najmlajša glasbila, vendar si je v tem času pridobila izjemno priljubljenost med vsemi generacijami, ter status slovenskega nacionalnega instrumenta. Če si tudi vaš otrok želi spoznati, ter se naučiti igrati ta prikupen instrument, s tem ne odlašajte predolgo, saj priporočamo, da vaš otrok začne svojo glasbeno pot s tem instrumentom med 6 in 9 letom.

 

Učitelji:

Jasmina Rihtarič,

Jasmina Rihtarič,

predmetna učiteljica glasbene vzgoje


Jasmina Rihtarič je svojo učiteljsko pot začela že v času študija. Poučevala je igranje harmonike v Lovrencu na Pohorju in v Selnici ob Dravi. Po nekaj letih poučevanja v teh idiličnih krajih se je zaposlila v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Poučuje harmoniko, komorno igro, predšolsko glasbeno vzgojo, glasbeno pripravnico in nauk o glasbi.

Vsem učencem harmonike želi vzbuditi ljubezen do igranja inštrumenta z željo, da ga bodo igrali tudi kasneje, ko bodo glasbeno šolanje zaključili. Nadarjene učence, ki se želijo posvetiti študiju harmonike, pa pripravlja na izobraževanje na Umetniški gimnaziji. Velik izziv ji predstavlja delo z najmlajšimi učenci, ki prvič vstopajo v svet glasbe. Želi jim ga predstaviti na zanimiv, pester in hkrati strokoven način.

V pouk vnaša nove metode dela, s katerimi se seznani na seminarjih in študijskih skupinah, ki se jih vsako leto udeležuje, in na katerih predavajo domači in tuji predavatelji.

Vid Ščavničar,

Vid Ščavničar,

Bachelor of Arts – Republika Avstrija


Vid Ščavničar se je po končani gimnaziji na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri prof. Andreju Lorberju vpisal na Univerzo za glasbo in umetnost v Grazu, v razred prof. Janne Rättyä-a. Leta 2014 je z odliko diplomiral iz koncertne smeri, eno leto kasneje pa uspešno še iz pedagoške. V času šolanja se je izpopolnjeval pri številnih svetovno znanih harmonikarjih: Mie Miki, James Crabb,  Inaki Alberdi, Matti Rantanen in drugih. Trenutno zaključuje magisterij pri prof. Janne Rättyä-u v Grazu.

Vid je prejemnik številnih nagrad na državnem in mednarodnih tekmovanjih, redno nastopa kot solist in v različnih komornih zasedbah. Zadnja leta sodeluje tudi s priznanim pesnikom in pisateljem Ferijem Lainščkom. Pri svojem delu želi učencem vnesti čim večje zanimanje in veselje do instrumenta in same glasbe.

Sonja Tramšek,

Sonja Tramšek,

učiteljica harmonike


Sonja Tramšek je po končani nižji glasbeni šoli v Ormožu nadaljevala izobraževanje harmonike na takratni Srednji glasbeni šoli Maribor, sedanji Konservatorij za glasbo Maribor. Od zaposlitve leta 1989 naprej poučuje harmoniko na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj. Od leta 1992 na željo Občine Gorišnica in Osnovne šole Gorišnica pouk harmonike izvaja tudi na Osnovni šoli Gorišnica.

Zelo rada dela z otroki. Zadnja leta poučuje tudi nekaj otrok s posebnimi potrebami, kar ji predstavlja še posebej velik izziv, da na najbolj enostaven način le-tem vzpodbudi veselje do igranja harmonike. Pri tem ji največ pomeni pomoč in stik z njihovimi starši.

Amadeja Turnšek,

Amadeja Turnšek,

profesorica glasbe


Amadeja Turnšek je z igranjem harmonike začela v nižji glasbeni šoli Glasbene šole Karol Pahor Ptuj. Šolanje je nadaljevala na takratni Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, današnjem Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Po zaključenem šolanju na srednji šoli je nadaljevala s študijem na Pedagoški fakulteti v Mariboru in diplomirala iz glasbene pedagogike. Dodatna znanja si pridobiva z izobraževanjem na rednih strokovnih seminarjih. Že med študijem je poučevala v glasbeni šoli KUD Pošta v Mariboru in v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, kjer se je takoj po zaključku študija tudi zaposlila.

Poklic učiteljice harmonike opravlja z veliko ljubezni in veselja. Učne ure so sproščene in zabavne, zato se učenci vsake naslednje ure veselijo. Posveti se vsakemu učencu posebej, saj meni, da ima vsak otrok smisel za ustvarjanje, treba mu je le pomagati, da ta smisel najde. Ob igranju instrumenta se učenci učijo tudi vztrajnosti in odgovornosti. Pridobivajo pa tudi na samozavesti in disciplini.

Želi si, da bi učenci poleg igranja instrumenta čim bolje osvojili tudi te navade in vrednote ter jih ponesli v življenje.