Violina

Violina je sestavljena iz glave, vratu in trupa. Na glavi so polž in vijaki za uglaševanje strun. Violina ima štiri strune. Na vratu je ubiralka, ob katero s prsti pritiskamo strune, s čimer spreminjamo višino tonov. V trupu violine, ki je votel, nastane zvok. Za igranje instrumenta uporabljamo posebno palico, ki se imenuje lok, na katero je napeta konjska žima. Zvok nastane tako, da z lokom vlečemo po strunah. Drugi način igranja je pa tako imenovani pizzicato, pri katerem po strunah brenkamo s prsti, podobno kot pri kitari.

Najstarejšo znano violino je izdelal Andrea Amati leta 1555. Zaradi svojega lepega zvoka je violina hitro postala priljubljen instrument, tako da so vsi največji skladatelji pisali praviloma svoje najboljše skladbe prav za violino. Ta instrument je prav tako eden osnovnih instrumentov simfoničnega orkestra. Najslavnejše delavnice izdelovalcev violin so v mestu Cremona v severni Italiji. Med izdelovalci pa sta najbolj znana Stradivari in Guarneri, katerih violine so danes vredne več milijonov dolarjev.

Priporočljiva starost za začetek igranja violine je 6 do 7 let.

 

Učitelji:

Simon Peter Feguš,

Simon Peter Feguš,

Master of Arts – Republika Avstrija


Simon Peter Feguš je začel svoje glasbeno izobraževanje v rodnem Mariboru. Po zaključeni gimnaziji je študij violine nadaljeval na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Nato se je izpopolnjeval v komorni glasbi na »Scuola di Musica di Fiesole« v Firencah in slednjič zaključil še magistrski študij na »Universität für Musik und darstellende Kunst Graz«. Ob tem se je izpopolnjeval na številnih seminarjih in mojstrskih tečajih. Zelo zgodaj se je začel posvečati komorni glasbi in od leta 1992 igra skupaj s svojimi tremi brati v Godalnem kvartetu Feguš, s katerim je razvil obsežno koncertno dejavnost. Pot ga je vodila po vseh pomembnih glasbenih odrih doma v Sloveniji, pa tudi po vsej Evropi in v ZDA. Velja izpostaviti sodelovanje na »Isaac Stern Workshop« v Carnegie Hall v New Yorku pod vodstvom slovitega violinista Isaaca Sterna. Je tudi dobitnik pečata mesta Maribor in Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture.

Še posebej ga veseli poučevanje, saj na ta način lahko z mladimi deli ljubezen do glasbe, svoje glasbeno znanje in izkušnje.

Filip Feguš,

Filip Feguš,

Master of Arts – Republika Avstrija


Filip Feguš je pričel z glasbenim izobraževanjem na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in kasneje nadaljeval na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Leta 2008 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. Roku Klopčiču.

V letu 2007 je zaključil študij komorne glasbe na »Scuola di Musica di Fiesole« (Firence) v razredih prof. Milana Škampeta (Smetana Quartet) in prof. Piera Farullija (Quartetto Italiano) ter prof. Andrea Nannonija (Nuovo Quartetto).

Nadalje je leta 2012 opravil magistrski študij komorne glasbe na »Universität für Musik und darstellende Kunst Graz« pri prof. Stephanu Goernerju in prejel akademski naziv Master of Arts.

Je dobitnik nagrad na mednarodnih tekmovanjih violinistov v Sloveniji in Italiji. Od leta 2007 poučuje violino na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj.

Sodeloval je na Orlando festivalu (Nizozemska), na Festival Pablo Casals (Francija), festivalu »Strings Only!« v Zadru, na mednarodnem festivalu mladih glasbenikov »DAM« v Prištini, festivalu Volos International Music Festival (Grčija) in drugih.

Koncertiral je po Sloveniji, Evropi in ZDA.

Snemal je za Radio Slovenija, Radio Maribor, ARD, ORF, France Musique.

Posebno priznanje je dobil tudi od domačega mesta, ki je kvartetu Feguš dodelilo mestni pečat mesta Maribora ter Glazerjevo listino za dosežke na področju kulture.

Vita Lunežnik,

Vita Lunežnik,

univerzitetna diplomirana pedagoginja,Diplomierte Instrumentalpädagogin – Republika Avstrija


Vita Lunežnik je glasbeno pot pričela na GŠ Karol Pahor Ptuj, pri prof. Metodi Gregl Trop. Z izobraževanjem je nadaljevala na Konservatoriju Maribor, pod mentorstvom prof. Vesne Čobal in prof. Martine Praljak. Po končani umetniški gimnaziji je svojo glasbeno pot nadaljevala v tujini. Tako je po uspešno opravljeni avdiciji na Kärntner Landeskonservatorium študij glasbe opravila v Avstriji, pod mentorstvom prof. Briana Finlaysona (Avstralija). Vzporedno je opravila študij pedagogike in andragogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Za diplomsko delo je prejela tudi Prešernovo nagrado.

Na Kärntner Landeskonservatorium – Klagenfurt je v času študija poučevala violino. Na mednarodnem glasbenem festivalu OrkesterkamP Symphony je kot asistentka poučevala violo. Zraven omenjenih mentorjev se je dodatno izpopolnjevala na glasbenih seminarjih pri profesorjih: Tomaš Tulaček (Češka), Tomaš Vinklat (Češka), Helfried Fister (Avstrija). Sodeluje s simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Kammerakademie orchestra ter v komornih skupinah.

Njena glasbena pot jo je pripeljala nazaj na GŠ Karol Pahor, kjer je prof. violine in viole. Z raziskovalnim delom na pedagoško-andragoškem področju nadaljuje in preučuje, kako ukvarjanje z glasbo vpliva na posameznika. Ugotavlja, da lahko preko glasbe razvijamo ustvarjalnost, koncentracijo, spomin, disciplino, fino motoriko, vztrajnost, samozavest, socialne veščine itd. Učenje violine/viole je torej priložnost in izziv za razvoj mnogih spretnosti ter vrlin posameznika.